اثرات رنگدانه هاي طبیعی (فلفل دلمه، گوجه فرنگی) و مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) بر شاخص های رشد و رنگ ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) : پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی شیلات

اثرات رنگدانه هاي طبیعی (فلفل دلمه، گوجه فرنگی) و مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) بر شاخص های رشد و رنگ ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) : پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی شیلات

کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد. مسترداک در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” اثرات رنگدانه هاي طبیعی (فلفل دلمه، گوجه فرنگی) و مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) بر شاخص های رشد و رنگ ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) ” با گرایش  کشاورزی شیلات و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

چکیده اثرات رنگدانه هاي طبیعی (فلفل دلمه، گوجه فرنگی) و مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) بر شاخص های رشد و رنگ ماهی فلاورهورن  :

در این تحقیق اثر پنج جیره آزمایشی، شامل جیره شاهد (فاقد مواد رنگدانه اي اضافی)، دو  جیره حاوی رنگدانه طبیعی (فلفل­دلمه قرمز و پودر پوست گوجه­فرنگی)  و دو جیره حاوی رنگدانه مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) روی شاخص­های رشد و رنگی شدن ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۷۵ ماهی فلاورهورن در ۱۵ آکواریوم به تعداد مساوی ۵ ماهی در هر آکواریوم و به طور کاملا تصادفی توزیع شدند. بعد از تیماربندی به مدت ۸ هفته ماهیان با جیره­های آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. خصوصیات زیست سنجی ماهیان شامل طول کل (سانتی‌متر)، وزن (گرم)، نرخ رشد (گرم)، نرخ رشد ویژه (گرم/ روز) و ضریب تبدیل غذایی هر دو هفته به مدت ۸ هفته تعیین شد. در پایان آزمایش از هر تیمار ۶ ماهی برای اندازه­گیری کاروتنوئید کل به طور تصادفی انتخاب شد، و مقدار کاروتنوئید کل از روش اسپکتروفتومتری اندازه­ گیری شد.

تیمارهای تغذیه شده با غذای حاوی رنگدانه شیمیایی آستاگزانتین درصد بیشتر تجمع رنگدانه (۰۵/۰ میکروگرم بر گرم) را  در بافت خود نشان دادند. دو تیماری که با جیره­های حاوی بتاکاروتن و فلفل­دلمه تغذیه شدند مقدار تجمع کمتری از رنگدانه (۰۳۹/۰ میکروگرم بر گرم) را نسبت به آستاگزانتین نشان دادند. تیمار تغذیه شده با جیره حاوی گوجه­فرنگی نیز تفاوت معنی­داری با تیمار شاهد نداشت (۰۵/۰<P). همچنین بیشترین مقدار رشد در تیمار آستاگزانتین و کمترین مقدار در در تیمار شاهد مشاهده شد (۰۵/۰<P).

 

 

مقدمه اثرات رنگدانه هاي طبیعی و مصنوعی

یکی از بیشترین جذابیت­ها در مخلوقات آبزی رنگ­های درخشان آنها است. که منابع این رنگ­ها از محیط طبیعی آنها به دست می­آید. ماهی­هاي زينتي به ماهي هاي زيبا و رنگارنگي گفته مي­شوند كه ارزش آنها به دليل زيبايي شكل­ها و رنگ­هاي خيره ­كننده آنها است( کپ[۱] و دورماز[۲]، ۲۰۰۷).
یکی از مهمترین مشکلات تولید کننده ­های گونه ­های تجاری و پرورش دهندگان، بر روی گونه­ هایی است که رنگشان را طی فرایند تولید از دست می­دهند. بنابراین تقاضای مصرف کننده­ها برای آن­ها پایین است. غذایی که به این گونه­ ها داده می­شود باید اجزاء غذایی مورد نیاز را برای به دست آوردن رنگ مطلوب داشته باشد ( کپ و دورماز، ۲۰۰۸). اگرچه بعضی از تولید کنندگان برای جذب مصرف کننده ­ها، بالاتر بردن سودشان و تولید ماهیانی با رنگ­های روشن­تر و درخشان­تر از هورمون­ها و رنگ­های مصنوعی استفاده می­کنند. با این وجود رنگ­هایی که از این روش به دست می­آیند ثابت نیستند و پس از مدتی ماهی رنگ خود را از دست می­دهد و تلفات بالا ناشی از استرس دستکاری قبل و بعد از بیهوشی و ورود ماده رنگی به درون خون ماهی، رخ می­دهد (مقدسی و همکاران، ۱۳۸۹).

رنگ­ها به عنوان یک عامل مهم در زندگی همه موجودات زنده نقش عمده ­ایی را ایفا می­کنند. رنگ بدن موجودات زنده تابع دو عامل ژنتیکی و تغذیه ­ایی می­باشد، اما اطلاعات کافی از این که چه موادی و با چه دوزی روی گونه ­ها استفاده شود وجود ندارد و همین موضوع باعث جذب محققین شده است (کپ و دورماز، ۲۰۰۷). در حال حاضر در پرورش انواع موجودات آبزی از انواع رنگدانه ­ها استفاده می­شود تا به این ترتیب از این افزودنی به عنوان یک عامل خوش­رنگ کننده پوست بدن آبزیان، بهره­ های لازم تجاری برده شود. رنگدانه ­ها نقش مهمی در جیره غذایی حیوانات و صنعت تولید خوراک دام ایفا می­کنند.

رنگ ماهیان عمدتاٌ بدلیل حضور کروماتوفور که محتوي رنگدانه است بوده که معمولا بر روي پوست حضور دارند. چهار گروه رنگدانه اصلی مسؤول ایجاد رنگ در بافت و پوست حیوانات و گیاهان می باشند که عبارتند از : ملانین ، پورین ، پریدیوم و کارتنوئید. کارتنوئیدها که به­ راحتی درچربی حل می شوند دامنه رنگی زرد تا قرمز را در پوست ایجاد می نماید. همچنین مسئول رنگ­هاي نارنجی و سبز در تخم ، پوست و گوشت ماهیان می باشد (فوجی[۳]، ۱۹۶۹).

همچنین در صنعت پرورش ماهی، تغذیه مهم­ترین عامل تعیین کننده در رشد و بقا آبزیان است و تهیه غذا یکی از مهم­ترین ارکان در تولید ماهیان زینتی به شمار می­رود. هزینه غذا به طور معمول ۶۰ درصد کل هزینه لازم را برای یک مجموعه تولید ماهیان، تشکیل می­دهد. بنابراین غذاهای مصنوعی باید با توجه به اصول علمی فرموله شوند (افشار مازندران، ۱۳۸۱). استفاده از ترکیبات غذایی گیاهی بعنوان منبع تولید رنگدانه کاربرد دارد و امروزه تحقیقاتی بر روي پتانسیل بکارگیري این مواد در حال انجام است (گوویا[۴] و همکاران، ۱۹۹۷؛ ریماندو[۵] و همکاران، ۲۰۰۵). منابع رنگدانه مصنوعی رایج­تر بوده که علت در راحتی بدست آوردن آن می­باشد که البته داراي قیمت بالایی در بسیاري از کشورها می­باشند که هزینه بالاي آن سبب شده تا آکواریوم داران تمایل چندانی به استفاده نداشته باشند (سالس[۶] و جانسس[۷]، ۲۰۰۳).

رنگ پوست سیکلیدها از ترکیبات رنگی بسیار متفاوتی تشکیل شده است. سیکلیدهای نر رنگ­های روشن­تر و درخشان­تری دارند در حالیکه ماده ­ها تیره ­تر هستند. به همین دلیل مصرف کنندگان ماهیان نر را بیشتر ترجیح می دهند و ماده ­ها را برای رنگین شدن بیشتر توسط هورمون­ها تغییر جنسیت می­دهند. در کسب و کار ماهی­های زینتی، توانایی پاسخگویی به نیازهای مشتریان برای تولید ماهی های با کیفیت بالا است که همیشه عامل حیاتی است (چوان لیم[۸] و همکاران، ۲۰۰۳).

مطالعات چندانی درباره تأثیر رنگدانه ­هاي مصنوعی و طبیعی بر روي ماهیان سیکلید صورت نپذیرفته است. بنابراین این تحقیق براي مقایسه میان رنگدانه­ های مصنوعی بتاکارتن وآستاگزانتین با رنگدانه­ هاي طبیعی موجود در موادي همچون فلفل­ دلمه ­اي قرمز و پوست گوجه ­فرنگی انجام شد.

 

 

 فرضیه‌ها

فرضیه‌های این تحقیق عبارتند از:

۱- رنگدانه های طبیعی اثر معنی داری روی افزایش رنگ ماهی فلاورهورن دارند.

۲- اثر رنگدانه های طبیعی کمتر از رنگدانه های مصنوعی می­باشد، اما می­توانند جایگزین مناسبی برای آن­ها باشند.

 

اهداف

هدف از انجام این تحقیق:

۱- تاثیرات رنگدانه های طبیعی و مصنوعی بر شاخص­های رشد و رنگ پوست ماهی فلاورهورن

 

نتیجه‌گیری کلی

مطالعه حاضر چشم­ انداز جدیدی را برای استفاده از کاروتنوئیدهای سنتزی و طبیعی به صورت مکمل غذایی، به منظور رنگی شدن ماهیان زینتی پیش رو می­گذارد. بعضی از رنگدانه ­های طبیعی همچون فلفل­ دلمه قرمز می­توانند در رنگیزگی ماهی به اندازه آستاگزانتین موثر باشند. البته این نتیجه، نیازمند مطالعات بیشتری برای ارزیابی فواید و مضرات آن است.

 

فهرست مطالب

فصل اول

۱-۱- مقدمه ۲

۱-۲- کلیات  ۴

۱-۲-۱- مشخصات ماهی فلاورهورن و زیستگاه آن  ۴

۱-۲-۲- رنگدانه  ۶

۱-۲-۲-۱- کاروتنوئیدها  ۶

۱-۲-۲-۲- ساختار کاروتنوئیدها  ۷

۱-۲-۲-۳- هضم و جذب کاروتنوئیدها  ۸

۱-۲-۲-۴- تبدیل متابولیکی کاروتنوئیدها  ۱۰

۱-۲-۲-۵- آستاگزانتین  ۱۰

۱-۲-۲-۵-۱ منابع آستاگزانتین  ۱۱

۱-۲-۲-۶- بتاکاروتن  ۱۳

۱-۳- فرضیه‌ها  ۱۵

۱-۴- اهداف  ۱۵

فصل دوم

۲-۱- تحقیقات داخل کشور  ۱۷

۲-۲- تحقیقات خارج کشور  ۱۸

فصل سوم

۳- مواد و روش‌ها  ۲۲

۳-۱- مواد  ۲۲

۳-۲- روش‌ها  ۲۳

۳-۲-۱- زمان و محل اجرای طرح  ۲۳

۳-۲-۲- تامین بچه ماهی فلاورهورن  ۲۳

۳-۲-۳- آکواریوم­های پرورش ماهی  ۲۴

۳-۲-۴- ساخت جیره غذایی  ۲۴

۳-۲-۵- آغاز دوره پرورش  ۲۴

۳-۲-۶- زیست سنجی  ۲۵

۳-۲-۷- کنترل عوامل فیزیکی و شیمیایی آب  ۲۵

۳-۲-۸- تغذیه ماهیان  ۲۵

۳-۲-۹- نمونه برداری  ۲۶

۳-۲-۱۰-  شاخص­های مورد مطالعه  ۲۶

۳-۲-۱۰-۱-  شاخص­های رشد  ۲۶

۳-۲-۱۰-۱-۱- افزایش وزن بدن  ۲۶

۳-۲-۱۰-۱-۲- درصد افزایش وزن بدن  ۲۶

۳-۲-۱۰-۱-۳- ضریب رشد ویژه  ۲۷

۳-۲-۱۰-۱-۴- فاکتور وضعیت  ۲۷

۳-۲-۱۰-۲-  شاخص­های تغذیه ایی  ۲۸

۳-۲-۱۰-۲-۱- کارایی غذا  ۲۸

۳-۲-۱۰-۲-۲- ضریب تبدیل غذایی  ۲۸

۳-۲-۱۱- شاخص­های رنگی شدن  ۲۸

۳-۲-۱۲- تجزیه و تحلیل آماری  ۲۹

فصل چهارم

۴- نتایج  ۳۲

۴-۱- پارامترهای رشد و شاخص‌های تغذیه‌ای  ۳۲

۴-۱-۱- درصد افزایش وزن  ۳۲

۴-۱-۲- ضریب رشد ویژه  ۳۳

۴-۱-۳- ضریب تبدیل غذایی  ۳۳

۴-۱-۴- فاکتور وضعیت  ۳۴

۴-۱-۵- کارایی غذا  ۳۵

۴-۲- شاخص­های رنگی شدن  ۳۶

فصل پنجم

۵- بحث و نتیجه‌گیری  ۳۹

۵-۱- اثر منابع رنگدانه طبیعی و مصنوعی بر شاخص­های رشد ماهی فلاورهورن  ۳۹

۵-۲- اثر رنگدانه­های طبیعی و مصنوعی بر رنگی شدن ماهی فلاورهورن  ۴۱

۵-۳- نتیجه‌گیری کلی  ۴۳

۱- پیشنهادات اجرایی  ۴۴

۲- پیشنهادات پژوهشی  ۴۴

منابع  ۴۶

 

 

فهرست جدول‌ها

جدول ‏۳-۱-  مواد مصرفی مورد استفاده در تغذیه ماهیان  ۲۲

جدول ‏۳-۲-  مواد مصرفی مورد استفاده در انجام آزمایش­ها  ۲۲

جدول ‏۳-۳- مواد غیر مصرفی مورد استفاده در تحقیق  ۲۳

جدول ‏۴-۱- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب طی دوره پرورش ماهی فلاورهورن  ۳۱

 

 

فهرست شكل‌ها

شکل ‏۴-۱- داده ­های درصد افزایش وزن ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره ­های آزمایشی  ۳۱

شکل ‏۴-۲- داده ­های نرخ رشد ویژه  ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره ­های آزمایشی  ۳۲

شکل ‏۴-۳- داده­ های ضریب تبدیل غذایی ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره ­های آزمایشی  ۳۳

شکل ‏۴-۴- داده ­های فاکتور وضعیت ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره ­های آزمایشی  ۳۳

شکل ‏۴-۵- داده ­های کارایی غذا ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره­ های آزمایشی  ۳۵

شکل ‏۴-۶- داده ­های غلظت کاروتنوئید ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیره­ های آزمایشی  ۴۳

 

 

 

آموزش زبان انگلیسی | اپلیکیشن | بانک اطلاعات | برنامه نویسی و طراحی وب سایت | قالب و افزونه | پایان نامه دکترا | تاریخ | تربیت بدنی | جغرافیا | حسابداری | حقوق | رشته های پزشکی | پزشکی | روانشناسی | زبان و ادبیات فارسی | علوم تربیتی | فقه و مبانی حقوق اسلامی | کشاورزی | کلام تطبیقی | مدیریت | پایان نامه کارشناسی | پایان نامه کارشناسی ارشد | تربیت بدنی | علوم انسانی | اقتصاد | تاریخ | باستان شناسی | جغرافیا | حقوق | رشته حسابداری | روانشناسی | زبان و ادبیات عربی | زبان و ادبیات فارسی | علوم اجتماعی | علوم تربیتی | علوم سیاسی | فقه و حقوق اسلامی | کتابداری و اطلاع رسانی | مدیریت | علوم پایه | زمین شناسی | زیست شناسی | شیمی | فنی و مهندسی | برق | صنایع غذایی | عمران | کامپیوتر و فناوری اطلاعات | کشاورزی | هنر و معماری | معماری | پروژه آموزشی | تحقیق و جزوات آموزشی | ترجمه مقالات ISI | طرح توجیهی | کتاب | گزارش کارآموزی | نرم افزار |

مراحل خرید فایل دانلودی
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0