بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس (Lens culinaris)در منطقه یاسوج : پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات

دانلود پایان نامه بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس (Lens culinaris)در منطقه یاسوج

دانلود پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات

کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد.مسترداک در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس (Lens culinaris)در منطقه یاسوج ” با گرایش زراعت و اصلاح نباتات و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

چکیده بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس (Lens culinaris)در منطقه یاسوج:

به منظور بررسی اثرات كود دامي و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزاي عملکرد عدس، آزمايشی به صورت فاكتوريل در قالب  طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه یاسوج در سال زراعی ۹۲-۹۱ انجام گردید. فاكتورهای آزمایش شامل كود دامي در چهار سطح (۰، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ تن در هكتار) و سطوح مختلف سولفات پتاسیم در ۳ سطح (۰ ، ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) بود. صفات اندازه‌گیری شده شامل ارتفاع بوته، وزن صد دانه، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و همچنین غلظت عنصر فسفر در اندام هوایی گیاه بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم و همچنین برهمکنش آن‌ها بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی عدس در سطح ۱ درصد معنی‌دار شد. تیمارD3k2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) با عملکرد دانه و عملكرد بيولو‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ژيكي ۲۹۳۷ و  ۶۵۰۵ کیلوگرم در هکتار با بیشترین مقدار نسبت به بقیه تیمارها در کلاس (a) قرار گرفت. همچنین برهمکنش کوددامی و سولفات پتاسیم بر فسفر برگ نیز در سطح ۱% معنی‌دار بود. تیمار D3k2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی ترکیب با مصرف ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) با بیشترین میزان فسفر (۳۹/۰درصد) و کمترین فسفر برگ به ميزان (۱۷/۰ درصد) مربوط به تیمارD0k0  بود.

 

مقدمه

بشر در آغاز حیات خود بر روی کره زمین زندگی غارنشینی را انتخاب کرد و برای تأمین نیازهای غذایی و پوشاک خود اقدام به شکار حیوانات وحشی و جمع‌آوری گونه‌های گیاهی می‌کرد که برای او ارزش غذایی داشت البته گونه‌های گیاهی در فاصله دور از هم قرار داشتند و به صورت متمرکز و متراکم نبودند. با گذشت زمان و افزایش جمعیت، انسان‌ها که موجودی اجتماعی بودند یکجانشینی و تمدن‌ها را ایجاد کردند و به جای شکار برای به دست آوردن نیازهای غذایی خود اکوسیستم های کشاورزی و دامپروری را ایجاد کردند. بشر که موجودی متفکر و خلاق است از همان دوران، با تجربه نه چندان خوبی که داشت تراکم را در حد دلخواه خود انتخاب می‌کرد. شخم با حیوانات به طور سنتی بود. عمق و دفعات شخم چندان مهم نبوده و خبری از کودهای شیمیایی نبود. چون همین کشاورزی سنتی جوابگوی نیازهای غذایی جمعیت آن دوران بود. بتدریج با افزایش جمعیت سطح زیر کشت را بالا برد ولی افزایش سطح زیر کشت با توجه به انفجار جمعیت، نداشتن ابزار و ماشین آلات برای افزایش سطح زیر کشت واقعی، وجود نداشتن کود شیمیایی و نبودن راه علمی برای کنترل آفات و بیماری‌ها چندان کارساز نبود. از این دوران به بعد بشر افزایش تولید در واحد سطح را احساس کرد؛ زیرا او موجودی متفکر بود و باید به طریقی ذهن خود را درگیر تحقیقات در ارتباط با تراکم مناسب، تولید و مصرف بهینه کودهای شیمیایی، ابداع روش‌های مبارزه با آفات و بیماری‌ها و از سوی دیگر ایجاد ماشین آلات برای صرفه جویی در زمان و افزایش سرعت کار خود در ارتباط با کشاورزی می‌کرد. چون با افزایش جمعیت و ایجاد زندگی شهرنشینی و ساخت منازل و ساختمان‌ها و از سوی دیگر در اثر فرسایش‌های آبی و خاکی از سطح زمین‌های کشاورزی در واحد سطح کاسته شد؛ بنابراین از همان زمان تاکنون برای هر گیاهی تحقیقات مستقلی در محورهای مختلف از جمله به نژادی- تراکم- مصرف بهینه کودهای شیمیایی- ابداع روش‌های مبارزه با آفات و بیماری‌ها و غیره آغاز شد تا بجای افزایش سطح زیر کشت، تولید در واحد سطح افزایش یابد؛ اما در ارتباط با ابداع کود و سموم شیمیایی برای تولید پایدار و حداقل خسارت آمدن به محیط زیست باید تحقیقاتی در جهت کم کردن مصرف آن‌ها و هم چنین مصرف بهینه آن‌ها صورت گیرد.  هرچند مواد و عناصر موجود در کود دامی بسیار قابل توجه بوده و بررسی کلیه آن‌ها امری مشکل است، لیکن تعدادی از نمایه‌های شیمیایی و فیزیکی برای آن در نظر گرفته شده که قبل از استفاده برای کشاورزی بایستی مورد ارزیابی قرار گیرند. (عابدي و همكاران، ۱۳۷۸). گیاهان بقولات در توسعه کشاورزی دنیای جدید خیلی زود ظاهر شده‌اند و حبـــوبـات پـس از غـلات دومیــن منبـع غذایی بشر است. این گیاهان متعلق به خانواده بقولات (Fabaceae) و زیر خانواده پروانه آسایان (Papilionideae) می‌باشد. در اکثر کشورهایی که با کمبود مواد غذایی روبرو هستند کمیت و کیفیت پروتئین مسأله اساسی تغذیه می‌باشند. مطالعات زیادی حاکی از آن است که ترکیب مناسبی از پروتئین گیاهی می‌تواند سوءتغذیه را مرتفع سازد زیرا قسمتی از پروتئین مورد نیاز را می‌توان به وسیله مصرف حبوبات جبران نمود (کوچکی، ۱۳۷۵).  عدس یکی از حبوبات است که از قدیم‌الایام در اکثر نقاط دنیا کشت می‌شده است. گیاه‌شناسان اعتقاد دارند که عدس حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است. عدس منبع غنی پروتئین و ویتامین‌های گروه B می‌باشد و در بین گیاهان فقط سویا بیشتر از عدس پروتئین دارد.بنابراهميت موضوع ،تحقيق وپژوهش پيرامون عناصرومواد غذايي مورد نياز گياه عدس ازجنبه هاي كيفي وكمي ضروري به نظر مي رسد.

 

فرضیه‌ها

۱-مصرف کود دامي اثر معنی‌داری بر عملکرد و اجزاي عملكرد عدس در منطقه یاسوج دارد.

۲-مصرف سولفات پتاسیم اثر معنی‌دار بر عملکرد و اجزاي عملكرد عدس در منطقه یاسوج دارد.

۳- اثر بر همکنش کود دامي و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزاي عملكرد عدس در منطقه یاسوج معنی‌دار است.

 

 اهداف تحقيق بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس

۱- بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف کود دامي بر عملکرد و اجزاي عملكرد عدس در منطقه یاسوج

۲- بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزاي عملكرد عدس در منطقه یاسوج

۳- تعیین مناسب‌ترین تیمار کود دامي و سولفات پتاسیم برای دستیابی به حداکثر عملكرد عدس در منطقه یاسوج

 

 

نتیجه‌گیری

نتایج کلی حاصل از انجام این آزمایش به شرح زیر می‌باشد:

۱- اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین عملکرد دانه به میزان ۲۹۳۷ کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار D3K2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار عملکرد دانه به میزان ۱۰۸۳ کیلوگرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K0 (عدم مصرف کود دامی و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۲- اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین عملکرد بیولوژیک به میزان ۶۵۰۵ کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار D3K2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار عملکرد بیولوژیک به میزان ۲۸۸۳ کیلوگرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K0 (عدم مصرف کود دامی و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۳- اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر شاخص برداشت در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین شاخص برداشت به میزان ۹۹/۵۳ کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار D1K0 (مصرف ۱۰ تن کود دامی در هکتار و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار شاخص برداشت به میزان ۵۴/۳۷ کیلوگرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K0 (عدم مصرف کود دامی و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۴- اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر تعداد غلاف در بوته در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین تعداد غلاف در بوته به میزان ۳۳/۵۳ کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار D3K2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و مصرف ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار تعداد غلاف در بوته به میزان ۷۷/۲۱ کیلوگرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K0 (عدم مصرف کود دامی و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۵- اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر وزن صد دانه در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین وزن صد دانه به میزان ۹۶/۷ گرم در هکتار مربوط به تیمار D3K2 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و مصرف ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار وزن صد دانه به میزان ۵ گرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K0 (عدم مصرف کود دامی و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۶- اثرات همکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر ارتفاع ساقه در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین ارتفاع ساقه به میزان ۵/۳۳ کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار D3K1 (مصرف ۳۰ تن کود دامی در هکتار و مصرف ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار ارتفاع ساقه به میزان ۴۵/۱۴ کیلوگرم در هکتار و مربوط به تیمار D0K2 (عدم مصرف کود دامی و مصرف ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد.

۷-  اثرات برهمکنش فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر فسفر برگ در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار شد، بیشترین فسفر برگ به میزان ۲۵۸/۰ درصد مربوط به تیمار D3K1 (مصرف ۱۰ تن کود دامی در هکتار و عدم مصرف سولفات پتاسیم) به دست آمد و کمترین مقدار فسفر برگ به میزان ۲۷/۰ درصد و مربوط به تیمار D0K2 (عدم مصرف کود دامی و مصرف ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) به دست آمد.

 

 

فهرست مطالب بررسی اثر سطوح مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس

چکیده: ۱

فـصـل اول : مقدمه و هدف

۱-کلیات… ۳

۱-۱- مقدمه. ۳

۱-۲- فرضیه‌ها ۵

۱-۳- اهداف تحقيق.. ۵

فصل دوم:کلیات

۲- مروری بر تحقیقات انجام شده ۷

۲-۱- تاریخچه کشف پیدایش عدس…. ۷

۲-۲- گیاه‌شناسی عدس…. ۸

۲-۲- ۱-ریشه. ۱۰

۲-۲- ۲-ساقه. ۱۰

۲-۲- ۳- برگ… ۱۱

۲-۲- ۴-گل.. ۱۱

۲-۲- ۵-میوه ۱۱

۲-۲- ۶-بذر ۱۲

۲-۳-نیازهای خاکی و آب و هوایی عدس…. ۱۲

۲-۴-کشت عدس…. ۱۳

۲-۵-عملیات زراعی.. ۱۳

۲-۶- نیاز غذایی.. ۱۴

۲-۷-نیاز آبی.. ۱۶

۲-۸-آفات عدس…. ۱۶

۲-۹-ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی عدس…. ۱۸

۲-۱۰-تنظیم کننده‌های رشد. ۱۹

۲-۱۱-عملکرد و اجزای عملکرد عدس…. ۱۹

۲-۱۲-علف‌های هرز عدس…. ۲۰

۲-۱۳- برداشت عدس…. ۲۱

فصل سوم: مروری بر تحقیقات انجام شده

۳-مروری بر تحقیقات انجام شده ۲۳

۳-۱- تحقیقات انجام شده ۲۳

۳-۲- پتاسیم.. ۲۵

۳-۲-۱ اثر پتاسیم در رشد و نمو گیاهان.. ۲۵

۳-۲-۲- کودهای پتاسه. ۲۵

۳-۲-۳ انواع کودهای پتاسه. ۲۶

۳-۳-زمان مصرف پتاسیم.. ۲۶

۳-۵- تأثیر کود دامي بر خصوصيات خاک و گياه ۲۹

۳-۶- تأثيرات کود دامي بر گياه ۲۹

فصل چهارم: مواد و روش‌ها

۴- مواد و روش‌ها ۳۲

۴-۱- زمان و محل اجرای آزمایش…. ۳۲

۴-۲-خصوصیات خاک محل اجرای آزمایش…. ۳۲

۴-۳- درجه حرارت… ۳۳

۴-۴- رطوبت نسبی.. ۳۴

۴-۵- مشخصات طرح آزمایشی.. ۳۵

۴-۶- تيمارها: ۳۵

۴-۷- روش اجرای آزمایش…. ۳۶

۴-۷-۱- کاشت… ۳۶

۴-۷-۲- آبیاری.. ۳۶

۴-۷-۳- داشت: ۳۷

۴-۷-۴-  برداشت: ۳۷

۴-۸- صفات اندازه‌گیری شده ۳۷

۴-۹- محاسبات آماری و نرم‌افزارهای مورد استفاده در آزمایش…. ۳۸

فصل پنجم: نتايج و بحث

۵- بحث و نتیجه‌گیری.. ۴۰

۵-۱- نتايج و بحث… ۴۰

۵-۱-۱- عملکرد دانه (اقتصادی) (کیلوگرم در هکتار) ۴۴

۵-۱-۲- عملکرد بیولوژیکی (کیلوگرم در هکتار) ۴۷

۵-۱-۳-شاخص برداشت (درصد) ۵۰

۵-۱-۴-تعداد غلاف در بوته. ۵۳

۵-۱-۵-وزن صد دانه (گرم) ۵۶

۵-۱-۶-ارتفاع ساقه (سانتی‌متر) ۵۹

۵-۱-۷- فسفر برگ (درصد) ۶۲

۵-۲- نتیجه‌گیری.. ۶۵

۵-۳- پیشنهادات… ۶۸

فهرست منابع: ۶۹

 

فهرست جداول

جدول شماره ۲-۱- میزان تولید و سطح زیر کشت ­حبوبات کشور در سال زراعی ۸۸-۱۳۸۷ واحد: (تن- هکتار ۹

جدول ۲-۲- سطح زیر کشت، تولید و عملکرد حبوبات استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۸۸-۱۳۸۷ (بی نام، ۱۳۸۶)  ۱۰

جدول ۲-۳- مواد موجود در دانه عدس ۱۸

جدول ۴-۱ – نتایج تجزیه خاک محل آزمایش قبل از کشت عدس  ۳۲

جدول ۴- ۲- میزان درجه حرارت (سانتی‌گراد) در شهرستان بویراحمد در سال زراعی ۹۲- ۱۳۹۱  ۳۳

جدول ۴-۳- میزان رطوبت نسبی به درصد در شهرستان بویراحمد در سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ ۳۴

جدول ۵-۱- نتایج تجزیه واریانس فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد عدس در منطقه یاسوج   ۴۱

جدول ۵-۲- نتایج میانگین فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد عدس در منطقه یاسوج   ۴۲

جدول ۵-۳- نتایج برهمکنش  فاکتورهای  مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد عدس در منطقه یاسوج  ۴۳

 

فهرست نمودارها

نمودار ۵-۱- اثر سطوح مختلف کود دامی بر عملکرد دانه عدس  ۴۵

نمودار ۵-۲- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه عدس  ۴۵

نمودار ۵-۳-  اثر برهمکنش  تیمارهای کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه عدس….۴۶

نمودار ۵-۴- فاکتورهای مختلف کود دامی بر عملکرد بیولوژیک عدس  ۴۸

نمودار ۵-۵- فاکتورهای مختلف سولفات پتاسیم بر عملکرد بیولوژیک عدس  ۴۸

نمودار ۵-۶- بر همکنش کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد بیولوژیک ۴۹

نمودار ۵-۷- اثر سطوح مختلف کود دامی بر شاخص برداشت عدس  ۵۱

نمودار ۵-۸- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر شاخص برداشت عدس ۵۱

نمودار ۵-۹-  اثر تیمارهای برهمکنش  فاکتورهای مختلف کود دامی و سولفات پتاسیم بر شاخص برداشت  ۵۲

نمودار ۵-۱۰- اثر سطوح مختلف کود دامی بر تعداد غلاف در بوته عدس  ۵۴

نمودار ۵-۱۱- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر تعداد غلاف در بوته عدس  ۵۴

نمودار ۵-۱۲-  اثر  تیمارهای برهمکنش تیمارهای کود دامی و سولفات پتاسیم بر تعداد غلاف در بوته ۵۵

نمودار ۵-۱۳- اثر سطوح مختلف کود دامی بر وزن صد دانه عدس  ۵۷

نمودار ۵-۱۴- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر وزن صد دانه عدس  ۵۷

نمودار ۵-۱۵- اثر تیمارهای بر همکنش تیمارهای کود دامی و سولفات پتاسیم بر وزن صد دانه عدس ۵۸

نمودار ۵-۱۶- اثر سطوح مختلف کود دامی بر ارتفاع ساقه عدس   ۶۰

نمودار ۵-۱۷- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر ارتفاع ساقه عدس   ۶۰

نمودار ۵-۱۸- اثر تیمارهای برهمکنش تیمارهای کود دامی و سولفات پتاسیم بر ارتفاع ساقه  ۶۱

نمودار ۵-۱۹- اثر سطوح مختلف کود دامی بر میزان فسفر برگ عدس  ۶۳

نمودار ۵-۲۰- اثر سطوح مختلف سولفات پتاسیم بر میزان فسفر برگ عدس ۶۳

نمودار ۵-۲۱- اثر تیمارهای برهمکنش تیمارهای کود دامی و سولفات پتاسیم بر میزان فسفر برگ ۶۴

 

مراحل خرید فایل دانلودی
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0