بررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل : پایان نامه ارشد صنایع غذایی

بررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل : پایان نامه ارشد صنایع غذایی

استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود در تولیدات غذایی ،امری بسیار حیاتی و ضروری برای هر جامعه ای میباشد و این امر لزوم تربیت کارشناسان نخبه در صنایع غذایی را بیان مینماید. گرایش علوم و صنایع غذایی از مهمترین شاخه های فنی مهندسی میباشد که اتفاقا علاقه مندان بسیاری در کشورمان دارد . مسترداک با معرفی پایان نامه های بسیار جدیدی از رشته مهندسی صنایع غذایی در مقطع کارشناسی ارشد در خدمت کاربران گرامی خود می باشد. پایان نامه حاضر با عنوان  بررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل ” با فرمت WORD (قابل ویرایش) به حضور شما عزیزان معرفی میگردد.

 

چکیده بررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل:

زولنگ سبزی خوراکی از خانواده آپیاسه و جنس ارنجیوم است که در نواحی جنگلی شمال کشور به وفور یافت می­شود. هدف از این پژوهش، بهینه ­سازی استخراج ترکیبات فنولی کل از سبزی محلی زولنگ به روش استخراج غرقابی با سه حلال مختلف (استون، متانول و اتانول)، در دو غلظت متفاوت (۵۰ درصد و ۸۰ درصد)، در دو سطح دمایی (۲۵ و ۵۰ درجه سانتیگراد) و در طی زمان ۲۴ ساعت بود. مقدار فنول کل عصاره­ها توسط روش فولین سیوکالتو سنجش و بر اساس میلی­گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بیان گردید.

بیشترین میزان فنول کل در کلیه عصاره­ها، در غلظت ۸۰ درصد و دمای ۲۵ درجه سانتیگراد استخراج گردید که میزان فنول کل عصاره ­های استونی، اتانولی و متانولی به ترتیب ۸۰/۲۳، ۸۵/۲۵و۳۶/۲۶ میلی­گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بود(۰۵/۰ > P). در شرایط بهینه استخراج، میزان فلاونوئید کل عصاره ­ها نیز به ترتیب ۷۷/۱۲، ۱۷/۱۳ و ۷۳/۱۷ میلی­گرم کوئرستین بر گرم عصاره اندازه گیری شد. سپس فعالیت آنتی­ اکسیدانی عصاره ­های فنولی مختلف و نیز آنتی­ اکسیدان سنتزی BHT با آزمون های مهار رادیکال­های آزاد DPPH، ظرفیت آنتی ­اکسیدانی کل و قدرت احیاءکنندگی مورد بررسی قرار گرفت. تمامی عصاره­ ها فعالیت آنتی ­اکسیدانی وابسته به غلظت را نشان دادند.

در بین عصاره­ های فنولی زولنگ در هر سه آزمون ارزیابی ظرفیت آنتی­ اکسیدانی، عصاره­ ی متانولی بالاترین فعالیت ضدرادیکالی و آنتی­ اکسیدانی را به خود اختصاص داد. این عصاره تنها در آزمون ظرفیت آنتی ­اکسیدانی کل کمترین میزان ۵۰EC (96 میکروگرم در میلی­لیتر) را نسبت به آنتی ­اکسیدان سنتزی BHT (22/140 میکروگرم در میلی­لیتر) دارا بود و از این نظر قابل رقابت با آنتی ­اکسیدان سنتزی BHT بود (۰۵/۰ > P). در این آزمون در غلظت­های ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم در میلی­لیتر عصاره ­های زولنگ بیشترین فعالیت آنتی ­اکسیدانی را داشتند. با توجه به مطالب بیان شده، می­توان گیاه محلی زولنگ را به عنوان منبع جدید و بالقوه­ای از ترکیبات فنولی و آنتی­ اکسیدان­های طبیعی معرفی و در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود.

 

اهمیت گیاهان دارویی

مواد موثره ترکیباتی هستند که در برخی گیاهان ساخته می شوند و تاثیر فیزیولوژیکی بر پیکر موجودات زنده بر جا می­گذارند. این گیاهان برای مداوای برخی از بیماری­ها مورد استفاده قرار می­گیرند. مواد فعال مذکور در طی یک سلسله فرایند­های ویژه و پیچیده بیوشیمیایی، به مقدار بسیار کم- معمولاً کمتر از وزن خشک گیاه ساخته می­شوند و به  متابولیتهای ثانوی نیز معروفند. کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی، صرفاً به خاطر استفاده از مواد موثره آنها صورت می­گیرد. اساسا از گیاهان حاوی مواد موثره استفاده­های مختلفی به عمل می آید و این گیاهان به سه گروه اصلی شامل: گیاهان دارویی، گیاهان ادویه­ای و گیاهان عطری طبقه­بندی می­شوند. گاهی اوقات از یک گیاه به تنهایی می­توان هر سه استفاده را نمود (امید بیگی، ۱۳۸۴).

بعد از جمع آوری گیاهان دارویی، اندام­های جمع ­آوری شده را باید تحت تاثیر عملیات مناسبی قرار داد تا به صورت قابل استفاده درآید(خشک کردن، استخراج ماده موثره، بسته بندی و …). در حال حاضر استفاده از مواد موثره گیاهان دارویی در صنایع غذایی، رشد روز افزونی پیدا نموده است. اگرچه استفاده از مواد مذکور در صنایع غذایی از گذشته معمول بوده، ولی اکنون در صنایع نوپای نوشابه سازی،  کنسروسازی، شیرینی سازی و … از مواد موثره گیاهان دارویی برای بهتر شدن طعم و بو  و رنگ محصولات در سطح دقیق­تر و حساب شده ­تری استفاده می­شود. تقسیم بندی مواد موثره ( دارویی) گیاهان که امروزه نیز مورد تایید می­باشد، شامل چهار گروه اصلی آلکالوئیدها، گلیکوزید­ها، روغن­های فرار و سایر مواد موثره است. منظور از سایر مواد موثره، ترکیباتی چون مواد تلخ، فلاونها، فلاونوئید­ها ، موسیلاژ­ها (و کربوهیدراتهای خاص مشابه آنها)، ویتامین­ها، تانن­ها، اسید سالیسیلیک (و اسید های خاص مشابه آن) و بالاخره ترکیبات دیگر امثال آن است که به دلیل نا همگونی و گستردگی ساختمان­های شیمیایی، در سه گروه قبلی جای نمی­گیرند (امید بیگی، ۱۳۸۴).

امروزه با پيشرفت­هاي حاصل در شيمي آلي و تحولات چشمگير در روش­هاي استخراج، تخليص و تعيين ساختمان تركيبات طبيعي گياهان، ارزش ­داروهاي حاصل از منابع گياهي روز به روز آشكارتر شده است (والن، ۲۰۰۲). به طوري كه در حال حاضر حدود يك سوم تا نيمي از فرآورده هاي دارويي موجود در آمريكا داراي منشاء گياهي هستند (کلارک، ۱۹۹۶). همچنين در انگلستان توليدات گياهي و مكمل­هاي فراواني به شكل سالم و بي­خطر توليد شده است (کورنز، ۲۰۰۴).  مطالعات نشان مي­دهد كه تمايل زياد، به استفاده از اين داروها جهت درمان بیماری­ها، به علت عوارض پايين­تر اين داروها نسبت به داروهاي شيميايي است (کوان، ۱۹۹۹).

در كشور ايران نیز، بعلت تنوع آب و هوايي و داشتن شرايط اكولوژي منحصر به فرد زمينه رشد و نمو گياهان حاوي مواد مؤثره و داروئي فراهم است. یکی از این گیاهان Eryngium Caucasicum است که نام محلی آن در استان گلستان زوله یا زولنگ می­باشد این گیاه از دیر باز مورد توجه بومیان این منطقه قرار گرفته است.

 

اسید­لیپوئیک و گلوتاتیون­ها

اسید­لیپوئیک و فرم احیا شده آن دهیدرو لیپوئیک اسید قادر به خاموش کردن رادیکال­های آزاد در هر­دو­فاز­آبی و چربی می­باشند و به همین دلیل به نام آنتی­ اکسیدان­های جهانی نامیده شده­اند. اسید­لیپوئیک نیز ممکن­ است اثر آنتی ­اکسیدانی خود را از طریق کمپلکس با فلزات پراکسیدانی انجام دهد (پاکر و ویت، ۱۹۹۵ ؛ کاگن و همکاران، ۱۹۹۲). همچنین گلوتاتیون­ها به همراه ویتامین­C برای فرو­نشاندن رادیکال­های آزاد به­طور تعاملی عمل می­نمایند (جاکوب، ۱۹۹۵).

 

 فرضیه ­ها

گياه زولنگ داراي مقدار مناسبی تركيبات فنوليك و زیست فعال است.

راندمان استخراج تركيبات فنوليك با استفاده از حلال­هاي متانول، اتانول و استون متفاوت است.

فعاليت آنتي ­اكسيداني تركيبات فنوليك حاصل از حلال­های متانول، اتانول و استون با يكديگر متفاوت است.

اثر آنتي ­اكسيداني تركيبات فنوليك موجود درگیاه زولنگ با آنتي ­اكسيدان­ سنتزي قابل مقایسه است.

 

اهدافبررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج تركيبات فنوليك از گياه زولنگ

 

به رغم پراکندگی وسیع سبزی زولنگ در مناطق شمال کشور، هنوز پتانسیل آنتی ­اکسیدانی ترکیبات زیست فعال برخی گونه ­های ایرانی ناشناخته مانده است. لذا هدف از انجام این پژوهش، تعیین محتوای ترکیبات پلی­فنولی و ارزیابی فعالیت­های آنتی ­اکسیدانی و ضد رادیکالی عصاره­های مختلف از این گیاه بومی است.

 

فهرست مطالب

چکیده  ۱٫٫٫٫٫

فصل اول: مقدمه  وکلیات                                                                                     

۱- مقدمه وکلیات ۳٫٫٫٫٫

۱-۱- اهمیت گیاهان دارویی ۳٫٫٫٫٫

۱-۲- گیاه شناسی زولنگ ۵٫٫٫٫٫

۱-۳- کاربرد گونه ­های مختلف ارنجیوم ۸٫٫٫٫٫

۱-۴- آنتی­ اکسیدان­ها ۱۰٫٫٫٫٫

۱-۵- تقسیم­ بندی کلی آنتی­اکسیدان­ها ۱۳٫٫٫٫٫

۱-۶- آنتی ­اکسیدان­های مورد استفاده در مواد غذایی ۱۳٫٫٫٫٫

۱-۶-۱- آنتی­ اکسیدان­های سنتزی ۱۳٫٫٫٫٫

۱-۶-۲- آنتی اکسیدان های طبیعی ۱۵٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۱- ترکیبات فنولی  ۱۶٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۲- کاروتنوئیدها ۲۰٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۳- اسید آسکوربیک (ویتامین C 21…..

۱-۶-۲-۴- توکوفرول­ها و توکوتری­انول­ها ۲۲٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۵- تانن­ها ۲۲٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۶- آنزیم­های آنتی­ اکسیدانی ۲۳٫٫٫٫٫

۱-۶-۲-۷- اسید لیپوئیک و گلوتاتیون­ها ۲۳٫٫٫٫٫

۱-۷- فرضیه­ ها ۲۴٫٫٫٫٫

۱-۸- اهداف ۲۴٫٫٫٫٫

فصل دوم: مرور منابع

۲- مروری بر تحقیقات انجام شده ۲۶٫٫٫٫٫

۲-۱- استخراج ترکیبات فنولی از منابع گیاهی ۲۶٫٫٫٫٫

۲-۲-ارزیابی فعالیت آنتی­ اکسیدانی ترکیبات فنولی  ۳۰٫٫٫٫٫

 

فصل سوم: مواد و روش­ها                                                                                    

۳- مواد و روش­ها ۳۶٫٫٫٫٫

۳-۱- مواد و دستگاه‌ها ۳۶٫٫٫٫٫

۳-۱-۱- مواد اولیه ۳۶٫٫٫٫٫

۳-۱-۲- مواد شیمیایی ۳۶٫٫٫٫٫

۳-۱-۳-دستگاه‌ها و لوازم مصرفی  ۳۷٫٫٫٫٫

۳-۲- آزمون­های شیمیایی ۳۸

۳-۲-۱- اندازه ­گیری رطوبت ۳۸

۳-۲-۲- اندازه ­گیری خاکستر ۳۹٫٫٫٫٫

۳-۲-۳- اندازه­ گیری فیبرخام ۳۹

۳-۲-۴- اندازه­ گیری پروتئین ۴۰

۳-۲-۵-اندازه گیری چربی ۴۱

۳-۳- استخراج عصاره گیاه به روش سنتی (غرقابی)…………. ۴۱

۳-۴- اندازه­ گیری ترکیبات فیتوشیمیایی ۴۲

۳-۴-۱- اندازه ­گیری محتوای کلروفیل و کاروتنوئید کل ۴۲

۳-۴-۲- اندازه­ گیری ترکیبات فنولی کل ۴۳

۳-۴-۳- اندازه‌گیری ترکیبات فلاونوئیدی کل ۴۴

۳-۴-۴- محاسبه بازده استخراج ۴۴

۳-۵- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی ۴۴

۳-۵-۱-  ارزیابی فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH 44

۳-۵-۲- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها به روش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل ۴۵

۳-۵-۳- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌‌ها به روش قدرت احیاء‌کنندگی ۴۶

۳-۶- تجزیه و تحلیل آماری ۴۷

فصل چهارم: نتایج و بحث

۴- نتایج و بحث ۴۹

۴-۱- ترکیبات شیمیایی ۴۹

 

۴-۲- مقدار کل ترکیبات کلروفیل، کاروتنوئید  ۴۹

۴-۳- مقدار کل ترکیبات فنولی ۵۰

۴-۴- مقدار کل ترکیبات فلاونوئیدی ۵۷

۴-۵- ارزیابی فعالیت ضدرادیکالی، آنتی­ اکسیدانی و قدرت احیاءکنندگی عصاره ­های زولنگ……… ۵۹

۴-۵-۱- توانائی مهار رادیکال­های DPPH 59

۴-۵-۲- ظرفیت آنتی اکسیدانی کل  ۶۶

۴-۵-۳- قدرت احیاء­کنندگی ۷۱

فصل پنجم: نتیجه­ گیری کلی و پیشنهادات

۵- نتیجه گیری کلی و پیشنهادات  ۷۸

۵-۱- نتیجه­ گیری کلی ۷۸

۵-۲- پیشنهادات  ۷۹

۵-۲-۱- پیشنهادات پژوهشی و اجرایی ۷۹

فهرست منابع ۸۱

چکیده انگلیسی ۹۱

 

فهرست جدول­ها

جدول ۴-۱- میانگین میزان ترکیبات شیمیائی سبزی زولنگ ۴۹

جدول ۴-۲- میانگین مقدار کل ترکیبات کلروفیل و کاروتنوئید زولنگ ۵۰

جدول ۴-۳- مقایسه میانگین مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره ­های مختلف زولنگ ۵۳

جدول ۴-۴- مقایسه میانگین بازده استخراج عصاره ­های حاصل از حلال­های مختلف زولنگ………………….. ۵۴

جدول۴-۵- مقایسه میانگین ۵۰EC برای عصاره های مختلف زولنگ و BHT در روش مهار رادیکال های آزاد DPPH    ۶۴

جدول۴-۶- مقایسه میانگین ۵۰EC برای عصاره های مختلف زولنگ و BHT در روش ظرفیت آنتی ­اکسیدانی کل            ۶۹

 

فهرست شکل­ها

شکل ۴-۱- مقایسه میانگین مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره متانولی زولنگ ۵۱

شکل ۴-۲- مقایسه میانگین مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره اتانولی زولنگ ۵۲

شکل ۴-۳- مقایسه میانگین مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره استونی زولنگ ۵۳

شکل -۴-۴- مقایسه میانگین مقدار کل ترکیبات فلاونوئیدی عصاره ­های مختلف زولنگ ۵۸

شکل ۴-۵- مقایسه میانگین درصد مهار رادیکال­های آزاد DPPH غلظت­های مختلف عصاره ­های زولنگ وآنتی ­اکسیدان­ سنتزی BHT         ۶۰

شکل ۴-۶- مقایسه میانگین ظرفیت آنتی ­اکسیدانی کل غلظت­های مختلف عصاره­ های زولنگ و آنتی اکسیدان سنتزی BHT           ۶۸

شکل ۴-۷- مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی غلظت­های مختلف عصاره­ه ای زولنگ و آنتی اکسیدان­ سنتزی BHT      ۷۲

 

 

 

 

 

 

 

مسترداک | آموزش زبان انگلیسی | اپلیکیشن | بانک اطلاعات | برنامه نویسی و طراحی وب سایت | قالب و افزونه | پایان نامه دکترا | تاریخ | تربیت بدنی | جغرافیا | حسابداری | حقوق | رشته های پزشکی | پزشکی | روانشناسی | زبان و ادبیات فارسی | علوم تربیتی | فقه و مبانی حقوق اسلامی | کشاورزی | کلام تطبیقی | مدیریت | پایان نامه کارشناسی | پایان نامه کارشناسی ارشد | تربیت بدنی | علوم انسانی | اقتصاد | تاریخ | باستان شناسی | جغرافیا | حقوق | رشته حسابداری | روانشناسی | زبان و ادبیات عربی | زبان و ادبیات فارسی | علوم اجتماعی | علوم تربیتی | علوم سیاسی | فقه و حقوق اسلامی | کتابداری و اطلاع رسانی | مدیریت | علوم پایه | زمین شناسی | زیست شناسی | شیمی | فنی و مهندسی | برق | صنایع غذایی | عمران | کامپیوتر و فناوری اطلاعات | کشاورزی | هنر و معماری | معماری | پروژه آموزشی | تحقیق و جزوات آموزشی | ترجمه مقالات ISI | طرح توجیهی | کتاب | گزارش کارآموزی | نرم افزار |

 

مراحل خرید فایل دانلودی
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0