بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های Fusarium oxysporum f. sp. ciceri عامل بیماری پژمردگی نخود در استان ایلام : پایان نامه ارشد کشاورزی
پایان نامه
دانلود پایان نامه
دانلود پایان نامه روانشناسی
قالب پایان نامه
دانلود پایان نامه های خارجی
دانلود پایان نامه رایگان
ایران داک
دانلود رایگان پایان نامه
دانلود رایگان مقاله
مقاله
گزارش کارآموزی
تحقیق
جزوات آموزشی
دانلود پایان نامه دکترا
دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد
دانلود پایان نامه کارشناسی
پرسش نامه
پاورپوینت
Affiliates , Affiliate , Affiliates Program , Affiliates Markting , Affiliates Manager , Affiliates Link , Affiliates and Subsidiaries , Affiliate Marketing Websites , Partners , Partner , Partner Affiliate , Partner Ship , Partners Login , Partners Group , Best Affiliates , Best Partners , Best Affiliates Program , Best Partners Program
دانلود پایان نامه بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های Fusarium oxysporum f. sp. ciceri عامل بیماری پژمردگی نخود در استان ایلام
دانلود پایان نامه ارشد کشاورزی
کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد.مسترداک در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های Fusarium oxysporum f. sp. ciceri عامل بیماری پژمردگی نخود در استان ایلام ” با گرایش بیماری شناسی گیاهی و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.
چکیده بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های Fusarium oxysporum f. sp. ciceri عامل بیماری پژمردگی نخود در استان ایلام:
نخود مهمترين گياه از خانواده حبوبات در حوزه مديترانه، شبه قاره هند، غرب آسيا و شمال آفريقا است. بيماري پژمردگی نخود با عامل Fusarium oxysporum f. sp. ciceri یکی از مهمترين بيماريهای اين گياه در جهان بهشمار ميرود. این بیماری در تمام مناطق نخودکاری ایران گزارش شده است. بیماری همه ساله در تمام مناطق نخودکاری استان ايلام باعث خسارت فراوانی میشود بطوریکه در برخی از مزارع به ۵۰ % تا ۷۰ % هم میرسد.
این تحقیق به منظور بررسی و تعیین تنوع ژنتیکی قارچ عامل بیماری زردی و پژمردگی نخود انجام گرفت. برای این منظور از مناطق نخودکاری استان شامل شش شهرستان از جمله آسمانآباد، ایوان، بدره، چرداول، درهشهر، سرابله نمونهبرداری صورت گرفت. پس از جداسازی، خالصسازی و شناسایی قارچ عامل بیماری و معرفی F. oxysporum f. sp. ciceri به عنوان عامل غالب بیماری، بررسی تنوع ژنتیکی جدایهها با استفاده از پنج جفت نشانگر ریزماهواره صورت گرفت، نهایتاً در مجموع ۱۷ آلل در بین جمعیتها مشاهده شد نتایج تجزیه واریانس مولکولی حاکی از تنوع بالای درون جمعیتی معادل ۹۲ درصد و تنوع پایین بین جمعیتهای مناطق مختلف در حدود ۸ درصد داشت. جریان ژنی (Nm) بالا و برابر ۵۸۹/۷ به دست آمد.
بنابراین تمایز ژنتیکی (Gst) به میزان کمی ۰۶۱۸/۰ مشاهده گردید. دندروگرام رسم شده بر اساس فاصله ژنتیکی بین جمعیتهای مورد مطالعه در این تحقیق، نشان داد که جمعیتهای آسمانآباد و سرابله در دو گروه جدا قرار گرفتهاند و نسبت به جمعیت-های دیگر تفاوت ژنتیکی بیشتری دارند. نتایج حاصل از این تحقیق در جهت کمک به متخصصین اصلاح نباتات و بیماریشناسان گیاهی در جهت اصلاح ارقام نخود میباشد.
مقدمه
نخود زراعی (Cicer arietinum L.) گیاهی خودگشن، دیپلوئید (۲n=2x=16)، یکساله با ژنوم کوچک۷۳۸mbp) ~) میباشد [۲۷]. نخود مهمترين گياه از خانواده حبوبات در حوزه مديترانه، شبه قاره هند ، غرب آسيا و شمال آفريقا است [۵۷]. اصليترین كشورهاي توليدكننده نخود در جهان به ترتيب هند، پاكستان، تركيه، ايران و استراليا هستند [۴۸].
نخود، منبع بسيار مناسبي براي روي، آهن و پروتئين است. همچنين به لحاظ ميزان فيبرهاي رژيمي، بسيار غني بوده و ميزان چربي اندكي دارد که از نوع اسیدهای چرب غیراشباع میباشد، انواع نخود به طور متوسط داراي ۱۹ درصد پروتئين، ۱۳ درصد چربي و ۶۸ درصد كربوهيدرات ميباشند، همچنين به لحاظ تأمين ميزان كلسيم مورد نياز نيز حائز اهميت است [۹۶]. سطح زير كشت نخود در ايران ۶۴۰ هزار هكتار و توليد ساليانة آن در حدود ۴۰۰ هزار تن است [۸۵، ۵۹، ۲۹]. طبق آمارهاي انتشار يافته از سوي سازمان خوار و بار جهاني میزان تولید جهانی این محصول در سال ۲۰۱۰ میلادی ۱۰ میلیون تن بوده که سهم ایران از آن حدود ۲۳۳۶۸۶ تن بوده است [۴۵].
قارچ Fusarium oxysporum یک پاتوژن خاکزاد با دامنه ميزباني وسيع بوده كه باعث پژمردگي آوندي در گياهان مختلف ميشود [۲۶]. بيماري پژمردگي فوزاريومی نخود با عاملF. oxysporum f. sp. ciceri مهمترين بيماري خاكزاد اين گياه در جهان خصوصًا در شبه قاره هند، حوزه مديترانه و كاليفرنيا بشمار ميرود، كاهش عملكرد ساليانه نخود در اثر این بيماري از ١٠ تا ١٥ درصد متغير است ولي بيماري ميتواند در شرايط خاص كل محصول را از بين ببرد [۶۸]. اين بيماري در ايران نيز از اغلب مناطق نخودكاري گزارش شده و ميزان خسارت آن در برخی نقاط کشور تا ٢٢ درصد هم برآورد شده است [۱۸]. بيماري زردي و پژمردگي نخود يكي از مهمترين بيماريهاي نخود در استان ايلام میباشد که در این استان همه ساله در تمام مناطق نخودکاری باعث خسارت فراوانی میشود، بطوریکه در برخی از مزارع به ۵۰ %تا ۷۰ % هم میرسد [۲۱]. از آنجاییکه نخود ارزش غذايی بسيار بالايي دارد و يكي از ارزانترين منابع تامين پروتئين گیاهی (بين ۱۲ تا ۳۱ درصد پروتئين) میباشد و بیماری پژمردگی یکی از تهدیدهای جدی برای این محصول محسوب میشود، از طرفی مبارزه با اين بيماري همانند ساير بيماريهاي خاكزاد مشكل است و کنترل این بیماری با استفاده از مواد شيميايي مقرون به صرفه نخواهد بود، بنابراین طبق بررسی بیماریشناسان گیاهی بهترین روش کنترلی این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم میباشد.
یکی از راههای رسیدن به ارقام مقاوم پایدار، شناخت قارچ عامل بیماری و بررسی تنوع ژنتیکی آن در مناطق کشت محصول مورد نظر است تا معرفی ارقام مقاوم با اطمینان بالایی صورت گیرد، تغییرات ژنتیکی در قارچهای بیمارگر از جنبه تهیه ارقام مقاوم حائز اهمیت است، ردیابی این تغییرات با روشهای سنتی مستلزم صرف هزینه زیاد و از دست رفتن زمان خواهد بود. استفاده از روشهای مولکولی در تعیین تنوع ژنتیکی بین جمیت بیمارگر موجب کسب اطلاعات مربوط به وقوع نوترکیبی ژنتیکی آنها میشود .
یکی از روشهای مولکولی که برای تعیین تنوع ژنتیکی جمعیتهای بیمارگر به کار میرود نشانگرهای ریزماهواره هستند، نشانگرهای ریزماهواره ابزار قوی به منظور طبقهبندی و مطالعه ژنتیک جمعیتها را فراهم میکنند [۴۲، ۳۵]. این نشانگرها جایگاههای ترکیبشده از توالیهای ساده تکراری هستند که به صورت تصادفی در سراسر ژنوم قارچها و دیگر یوکاریوتها پخش شده است [۹۷، ۸۶، ۶۴]. این توالیها عموما از چندشکلی بالایی برخوردارند [۴۷].
این بیماری در استان ایلام خسارت زیادی وارد میکند، و یکی از بیماریهای بسیار مهم نخود در این استان به حساب میآید. یکی از روشهای کنترلی این بیماری، مبارزه شیمیایی میباشد اما از آنجاییکه مبارزه شیمیایی روشی بسیار خطرناک برای محیط زیست و انسان تلقی میشود، بهترین روش کنترل این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم میباشد. به همین دلیل بررسی تنوع ژنتیکی جدایههای عامل بیماری با استفاده از نشانگرهای ژنتیکی این بیماری در این استان انجام میگیرد. هدف این پژوهش آن است که با تجزیه و تحلیل تنوع ژنتیکی، برنامهای یکپارچه برای مقاومت در برابر این بیماری اعمال شود.
هدف از تحقیق حاضر عبات از :
جداسازی و شناسایی قارچ عامل بیماری زردی و پژمردگی نخود و بررسی تنوع ژنتیکی قارچ عامل بیماری
فهرست مطالب
چکیده د
فهرست مطالب ه
فهرست جدول¬ها ی
فهرست شکل¬ها ل
فصل اول
۱-۱-مقدمه ۲
فصل دوم
۲-۱- آشنایی با سیمای استان ایلام ۵
۲-۱-۱- آب و هوای استان ایلام ۵
۲-۲- جایگاه تاریخی نخود ۶
۲-۳- اهمیت و جایگاه نخود در جهان و ایران ۶
۲-۴- گیاه¬شناسی نخود ۷
۲-۴-۱- انواع نخود ۷
۲-۴-۲- ارزش غذایی دانه نخود ۸
۲-۵- موقعیت زراعی نخود در استان ایلام ۸
۲-۶- بیماری¬های نخود ۸
۲-۶-۱- بیماری پژمردگی فوزاریومی نخود ۹
۲-۶-۲- جنس فوزاریوم ۱۰
۲-۶-۲-۱- طبقه¬بندی فوزاریوم ۱۰
۲-۶-۲-۲- نامگذاری و طبقه-بندی ۱۱
۲-۶-۲-۳- مرحله زادآوری جنسی ۱۱
۲-۶-۲-۴- مرحله غیرجنسی ۱۱
۲-۶-۳- همه¬گیری بیماری ۱۲
۲-۶-۳-۱- علائم بیماری ۱۲
۲-۶-۳-۲- چرخه بیماری ۱۳
۲-۶-۳-۳- شرایط محیطی ۱۴
۲-۶-۳-۴- گسترش بیماری ۱۴
۲-۷- روش¬های کنترل بیماری پوسیدگی ریشه نخود ۱۵
۲-۷-۱- روش زراعی ۱۵
۲-۷-۲- روش شیمیایی ۱۵
۲-۷-۳- مبارزه بیولوژیکی ۱۵
۲-۷-۴- ارقام مقاوم ۱۵
۲-۸- تنوع بیماری¬زایی و تنوع ژنتیکی .Fusarium ssp 16
۲-۸-۱- بررسی تنوع ژنتیکی F. oxysporum با استفاده از نشانگرهای SSR 17
فصل سوم
۳-۱- نمونه-برداری ۲۴
۳-۲- جداسازی قارچ عامل بیماری از بافت¬های گیاهی آلوده ۳۲
۳-۳- محیط کشت¬های مورد استفاده ۳۲
۳-۳-۱- محیط کشت¬های جداسازی ۳۲
۳-۳-۱-۱- محیط کشت سیب¬زمینی- دکستروز- آگار ۳۲
۳-۳-۱-۲- محیط کشت پپتون- پنتاکلرونیتروبنزن- آگار ۳۳
۳-۳-۲- محیط کشت¬های خالص-سازی ۳۴
۳-۳-۲-۱- محیط کشت آب- آگار ۳۴
۳-۳-۳- محیط کشت¬های شناسایی ۳۴
۳-۳-۳-۱- محیط کشت برگ میخک- آگار ۳۴
۳-۳-۳-۲- محیط کشت مواد غذایی خاص ۳۵
۳-۴- شناسایی قارچ عامل بیماری ۳۵
۳-۵- تهیه کشت خالص و نگهداری جدایه-ها ۳۶
۳-۵-۱- روش تک اسپور کردن ۳۶
۳-۵-۲- روش نوک-هیف ۳۶
۳-۵-۳- نگهداری کشت خالص قارچ ۳۷
۳-۶- محلول¬های رنگی مورد استفاده برای رنگ¬آمیزی و مشاهده¬ی قارچ ۳۷
۳-۶-۱- محلول اریتروزین ۳۷
۳-۶-۲- محلول آبی پنبه در آب ۳۷
۳-۷- بررسی آزمون بیماری¬زایی در گلخانه ۳۸
۳-۸- آزمایش¬های مولکولی ۳۸
۳-۸-۱- استخراج DNA ۳۸
۳-۸-۱-۱- مراحل استخراج DNA ۳۹
۳-۸-۲- بررسی کیفیت استخراج ۴۰
۳-۹- بررسی تنوع ژنتیکی جدایه¬ با کمک نشانگرهای SSR 41
۳-۱۰- تجزیه و تحلیل داده¬ها ۴۳
فصل چهارم
۴-۱- نتایج جداسازی جدایه-ها ۴۵
۴-۱-۱- مشخصات قارچ در محیط کشت PDA 45
۴-۲- آزمون بیماری-زایی ۴۶
۴-۳- نتایج تجزیه و تحلیل داده¬های مولکولی ۴۷
۴-۳-۱- توزیع فراوانی آلل¬ها در جمعیت¬ها و جایگاه-های ریزماهواره ۴۷
-۳-۲- ویژگی آغازگرهای استفاده شده برای جدایه-ها ۴۸
۴-۳-۳- آزمون مانتل ۵۱
۴-۳-۴- گروه¬بندی جدایه¬های F. oxysporum 52
۴-۳-۵- تجزیه به مختصات اصلی در جدایه¬های F. oxysporum مورد مطالعه ۵۵
۴-۴- تنوع ژنتیکی جمعیت-ها ۵۷
۴-۴-۱- اطلاعات تنوع ژنتیکی پنج جایگاه SSR برای جمعیت¬ها ۵۷
۴-۴-۲- درصد چندشکلی در جمعیت¬های مورد مطالعه ۵۸
۴-۴-۳- بررسی فاصله ژنتیکی و شباهت ژنتیکی در جمعیت¬ها ۵۸
۴-۴-۵- بررسی میزان جریان ژنی در جمعیت-ها ۶۰
۴-۴-۶- تجزیه به مختصات اصلی و رسم بای¬پلات بر اساس نشانگر SSR 60
۴-۴-۷- تجزیه واریانس مولکولی ۶۱
۴-۵- بحث ۶۲
۴-۵-۱- نتیجه¬گیری کلی ۶۵
۴-۷- پیشنهادات ۶۶
فهرست منابع ۶۷
فهرست جدول¬ها
عنوان و شماره صفحه
جدول ۳-۱- مشخصات جدایه¬های بدست آمده از مناطق مختلف ۲۵
جدول ۳-۲- اجزای محیط کشت پپتون-پنتاکلرونیتروبنزن- آگار ۳۳
جدول ۳-۳- مواد تشکیل دهنده محیط کشت مواد غذایی خاص ۳۵
جدول ۳-۴- ترکیبات بافر استخراج DNA 39
جدول ۳-۵- مشخصات آغازگرهای ریزماهواره مورد استفاده ۴۲
جدول ۴-۱- توزیع فراوانی آلل¬ها در جمعیت-ها ۴۸
جدول ۴-۲- ویژگی¬های آغازگرهای استفاده شده ۴۸
جدول ۴-۳- شاخص نشانگری، نسبت چندگانه مؤثر و میزان چندشکلی (PIC) ۴۹
جدول ۴-۴- اطلاعات مربوط به آلل¬های موجود ۵۰
جدول ۴-۵- ضمیمه (شکل۴-۸) ۵۵
جدول ۴-۶- تخمین تنوع ژنتیکی در جمعیت-ها ۵۷
جدول ۴-۷- درصد چندشکلی در جایگاه¬های ژنی ۵۷
جدول ۴-۸- اندازه، مشخصات و فاصله ژنتیکی بین زوج جمعیت¬ها ۵۹
جدول ۴-۹- میزان جریان ژنی (Nm) و تمایز ژنتیکی GST در جمعیت¬ها ۶۰
جدول۴-۱۰- خصوصیات مؤلفه¬های حاصل از تجزیه به مختصات اصلی ۶۱
جدول ۴-۱۱- تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) داده¬ها ۶۲
شکل ۲-۱- چرخه بیماری زردی و پژمردگی نخود ۱۳
شکل ۳-۱- موقعیت جغرافیایی مناطق نمونه¬برداری شده ۲۴
شکل ۳-۲- نمونه¬های آلوده به بیماری زردی و پژمردگی ۲۵
شکل ۳-۳- بررسی کیفیت DNA ژنومی ۴۱
شکل ۴-۱- پرگنه قارچ F. oxysporum f. sp. ciceri در محیط کشت PDA ۴۵
شکل ۴-۲- تصاویر میکروسکوپی قارچ F. oxysporum f. sp. ciceri ۴۶
شکل ۴-۳- آزمون بیماری-زایی ۴۷
شکل ۴-۴- باندهای DNA حاصل از تکثیر آغازگرهای SSR1 50
شکل ۴-۵- باندهای DNA حاصل از تکثیر آغازگرهای SSR2 51
شکل ۴-۶- باندهای DNA حاصل از تکثیر آغازگرهای SSR9 51
شکل ۴-۷- آزمون مانتل ۵۲
شکل ۴-۸- دندروگرام ارتباط ژنتیکی به روش UPGMA ۵۳
شکل ۴-۹- دندروگرام ارتباط ژنتیکی به روش الحاق مجاور ۵۴
شکل۴-۱۰- نمودار دوبعدی تجزیه به مؤلفه¬ اصلی ۵۶
شکل ۴-۱۱- نمودار سه بعدی تجزیه به مؤلفه¬های اصلی ۵۶
شکل ۴-۱۲- دندروگرام ارتباط ژنتیکی ایجاد شده بوسیله UPGMA ۵۹
شکل ۴-۱۳- نمودار دوبعدی پراکنش جمعیت-ها ۶۰
شکل ۴-۱۴- نمودار مربوط به تجزیه واریانس مولکولی جمعیت¬ها ۶۲

دیدگاهی بنویسید