بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران: پایان نامه ارشد شیمی آلی

بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران: پایان نامه ارشد شیمی آلی

سری جدیدی از پایان نامه های رشته شیمی در گرایش های مختلف آن را برای دانلود کاربران و دانشجویان دانشکده های علوم پایه قرار میدهیم . پایان نامه حاضر با عنوان  ببررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران مانند گونه گیاهی عشقه (Hedera Pastuchovii) ولیلکی ((GleditsiaCaspica وتعیین خواص ضدباکتریایی وآنتی اکسیدانی   در گرایش شیمی آلی  با فرمت ورد (قابل ویرایش) معرفی میگردد.

چکیده تحقیق بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران:

ترکیبات شیمیایی روغن­های اسانسی استخراج شده به روش تقطیر با آب ازبرگ، ساقه و ميوه گياه عشقه (هدرا پاستوچووی) و میوه گیاه لیلکی با دستگاه GC/MS شناسایی شدند. ترکیبات عمده در روغن­های اسانسی گیاه عشقه  شامل: ۴,۲ نونادینال (۴۲/۱۶- ۶/۲ %)، آلفا- پینن (۳۳/۰- ۲۵/۲ (،بتا فارنسن( ۹۷/۶ -۳۵/۱۱ )، آلفا-كدرن (۶۵/۰-۳۴/۵ ) و گیاه ليلكي شامل پالميتيك اسيد (۳/۳۹%) لينولييك اسيد (۲/۵%) اوكتا دكانوييك اسيد (۳/۳%) می­باشند. همچنین فعالیت ضد باکتریایی عصاره اتانولي روغن­های اسانسی برگ، ساقه و ميوه  گیاه عشقه با روش MIC بررسی شدند كه عصاره هاي اين گياه اثرات و ضد باکتریایی مطلوبي از خود نشان دادند.

فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه عشقه با روش های DPPH، فنولی و فلاونوییدی اندازه­ گیری شده است و سپس با فعالیت آنتی­اکسیدانی ویتامین) C آنتی­اکسیدان طبیعی) و  BHT (آنتی اکسیدان سنتزی) مقایسه شدند. با توجه به بررسی های انجام شده بر روی فعالیت آنتی اکسیدانی، عصاره گیاه عشقه فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی نشان داده و این بی شک با ترکیبات مهم و مفید موجود در این گیاه مرتبط است.

 

مقدمه :                        

« و سپس از میوه های شیرین تغذیه کنید و راه پروردگارتان را به  اطاعت بپویید، آنگاه از درون آن میوه ها شربت شیرینی به رنگ های مختلف بیرون آید که در آن شفاء مردمانست. در این کار نیز قدرت خدا بر متفکران پیداست.» ( نحل، ۶۹ )

دنیای کنونی با تمام تلاش هایش برای تامین رفاه و آسایش بشر تنها یک روی سکه ای است که روی دیگرآن می کوشد تا صدمات ناشی از این تلاش را جبران کند. در این بین ظهور بیماری های ناشناخته یکی از مشکلات اساسی است، به گونه ای که توجه به تغذیه و سلامت جسم و روان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و انسان برای مقابله با مشکلات جسم و روان به تولید داروهای سنتزی روی آورده است.

گیاهان دارویی در ایران پیشینه ای بسیار طولانی دارند. پزشکی و درمان در ایران به دوران آریایی حدود ۷۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. نخستین پزشک آریایی تریتا یا آترت   نام داشت که از دیدگاه زرتشت و اهورا مزدا شخصی بود پرهیزکار، دانا و توانا که برای نخستین بار تب و زخم نیزه را درمان کرد. در تمدن آریایی تاکید زیادی بر حفظ و بقای گیاهان شده است، در این تمدن دوگیاه « مورد و انار» مقدس بودند و همواره در بین مردم از ارزش والایی برخوردار بودند.

همچنین، در تمدن ایران باستان در کتیبه های مربوط به هخامنشیان، از زعفران به عنوان گیاهی دارویی با خواص و کاربرد بسیار فراوان یاد شده است.

اسانس ها به دليل معطر بودن و داشتن طعم هاي مشخص و مختلف در صنايع غذايي، عطر سازي و لوازم آرايشي، داروسازي و به طور كلي در صنايعي كه محصولات معطر و يا داراي طعم خاص توليد مي كنند مورد استفاده قرار مي گيرند. علاوه بر این در فراورده هاي دارويي مختلف مانند شربت، كرم، پمادو لوسيون به كار مي روند. يكي از اشكال مصرف عمده اين ترکیبات به صورت بخور مي باشد. لازمه استفاده هر چه بهتر از این ترکیبات، شناخت مواد متشکله آنها می­باشد و با توجه به این نکته که بسیاری از گونه­ ها­ی گیاهی موجود در ایران حاوی روغن­های اسانسی هستند، لزوم مطالعه در این زمینه به خوبی حس می­شود. لذا در این پایان نامه اسانس و عصاره تعدادی از گونه­ های گیاهی بومی ایران مورد بررسی شیمیایی قرار گرفته تا با آگاهی کامل از ترکیبات موجود در این گیاهان بتوان از خواص مختلف آنها در زمینه­ های گوناگون به­طور کامل و صحیح استفاده کرد.

فهرست مطالب تحقیق بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران:

 

فصل اول: مقدمه و تئوری
بخش اول: کلیات گیاه­شناسی  

 

 

مقدمه
۱-۱- تیره آرالیاسه ۴
۱-۱-۱-مشخصات جنس هدرا ۵
۱-۱-۱-۱- هدرا پاستوچووی ۷
۱-۱-۲- تیره نخود ۹
۱-۱-۲-۱-مشخصات جنس لیلکی ۱۰
۱-۱-۳- شیمی جنس  عشقه ۱۲
۱-۱-۴-شیمی جنس لیلکی ۱۳
بخش دوم: روغن­های اسانسی و اثرات دارویی
۲-۲- روغنهاي اسانسي ۱۵
۱-۲-۱- تعریف ۱۵
۱-۲-۲- شیمی روغن های اسانسی ۱۷
۱-۲-۳ -روشهای تهیه و استخراج روغن های اسانسی ۱۸
۱-۲-۳-۱- روشهای تقطیر ۱۸
۱-۲-۳-۱-۱- تقطیر با آب ۱۹
۱-۲-۳-۱-۲- تقطیر با بخار مستقیم ۱۹
۱-۲-۳-۱-۳- تقطیر با آب و بخار آب ۲۰
۱-۲-۳-۲- استخراج توسط حلال ۲۱
۱-۲-۳-۳- استخراج به کمک فشار ۲۱
۱-۲-۳-۴- استخراج با چربی سرد ۲۱
۱-۲-۳-۵- استخراج با چربی داغ ۲۲
۱-۲-۳-۶- استخراج به کمک گازها

 

۲۲
عنوان صفحه
۱-۲-۴- طبقه بندی اسانس ها ۲۳
۱-۲-۴-۱- اسانس های طبیعی ۲۳
۱-۲-۴-۲- اسانس های شبه طبیعی ۲۳
۱-۲-۴-۳- اسانس های مصنوعی ۲۴
۱-۲-۵- کاربرد روغن های اسانسی ۲۴
۱-۲-۶- اثرات دارویی اسانس ها ۲۵
۱-۲-۶-۱- اثرات گوارشی ۲۵
۱-۲-۶-۲- اثرات قلبی و عروقی ۲۵
۱-۲-۶-۳- اثرات تنفسی ۲۵
۱-۲-۶-۳- اثر کاهش قند خون ۲۶
۱-۲-۶-۴- اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی ۲۶
۱-۲-۶-۵- اثرات پوستی ۲۶
۱-۳- عصاره گیری ۲۷
۱-۳-۱- استخراج مواد متشکله دارویی ۲۷
۱-۳-۲- روش های عصاره گیری (استخراج) ۲۸
۱-۳-۲-۱- روش خیساندن ۲۸
۱-۳-۲-۲- پرکولاسیون ۲۸
۱-۳-۲-۳- هضم ۲۹
۱-۳-۲-۴- روش دم کردن ۲۹
۱-۳-۲-۵- روش سوکسله ۲۹
بخش سوم: شيمي ترپنویيدها
۱-۳-۱- شیمی ترپنوییدها ۳۱
۱-۳-۲- طبقه بندی ترپنوییدها ۳۲
۱-۳-۲-۱- همی ترپنوییدها ۳۲
۱-۳-۲-۲-مونو ترپنوییدها ۳۲
۱-۳-۲-۳-  سزکویی ترپنوییدها ۳۴
۱-۳-۲-۴- دی ترپنوییدها ۳۶
۱-۳-۲-۵- سستر ترپنوییدها ۳۷
عنوان صفحه

 

۱-۳-۲-۶- تریترپنوییدها ۳۷
۱-۳-۲-۷- تترا ترپنوییدها ۳۸
۱-۳-۲-۸ -پلی ترپنوییدها ۳۸

بخش چهارم: اثرات آنتی باکتریال وآنتی اکسیدانت

۱-۴-آنتی اکسیدان ها       ۴۰

۱-۴-۱-تعریف علمی       ۴۰

۱-۴-۱-۱- ویژگی های آنتی اکسیدان ها      ۴۰

۱-۴-۱-۲-  دامنه فعالیت آنتی اکسیدان ها    ۴۲

۱-۴-۱-۳- ویژگی های آنتی اکسیدان های سنتزی     ۴۳

۱-۵- آنتی باکتریال ها      ۴۴

۱-۵-۱-  بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره          ۴۴

۱-۵-۱-۱- شرح مختصری درباره میکرو ارگانیسم های مورد آزمایش۴۵

۱-۵-۱-۱-۱- استافیلوکوکوس اورئوس        ۴۵

۱-۵-۱-۱-۲- باسیلوس سوبتیلیس   ۴۵

۱-۵-۱-۱-۳- اشریشیاکلی ۴۶

۱-۵-۱-۱-۴- پسودوموناس آئروژینوزا        ۴۶

فصل دوم: بخش تجربی
۲-۱- اسانس گيري ۴۹
۲-۱-۱- مواد و وسايل ۴۹
۲-۱-۱-۱-گیاهان مورد استفاده ۴۹
۲-۱-۱-۲- دستگاه­هاي مورد استفاده ۴۹
۲-۱-۲-روش کار ۵۰
۲-۱-۲-۱- استخراج اسانس ۵۰
۲-۱-۲-۲- جدا سازی و شناسایی مواد تشکیل دهنده روغن اسانسی گیاه ۵۲
۲-۲-عصاره گیری ۵۴
۲-۲-۱- مواد و وسایل ۵۴
۲-۲-۱-۱-گیاه مورد استفاده ۵۴
۲-۲-۱-۲- مواد مورد استفاده ۵۴
عنوان

 

صفحه
۲-۲-۱-۳- دستگاه مورد استفاده ۵۴
۲-۲-۲- بررسی شیمیایی گیاه عشقه ۵۴
۲-۲-۳- جداسازی مواد تشکیل دهنده ی عصاره ۵۵
۲-۳- بررسی اثرات آنتی باکتریال ۵۵
۲-۳-۱- مواد و وسایل ۵۵
۲-۳-۱-۱ گیاه مورد استفاده ۵۵
۲-۳-۲-۱- مواد مورد نیاز ۵۵
۲-۳-۲-۲- وسایل مورد نیاز ۵۵
۲-۳-۲- روش کار ۵۶
۲-۳-۲-۱- تهیه ی محیط کشت LB ۵۶
۲-۳-۲-۲- باکتری ها و نحوه آماده سازی کشت باکتریایی در LB ۵۶
۲-۳-۲-۳- بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره گیاهی به روش حداقل غلظت بازدارندگی رشد باکتری ها  

۵۷

۲-۴- بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ۵۸
۲-۴-۱- مواد و وسایل ۵۸
۲-۴-۱-۱- گیاه مورد استفاده ۵۸
۲-۴-۱-۲- مواد مورد نیاز ۵۸
۲-۴-۱-۳- وسایل مورد نیاز ۵۸
۲-۴-۲- اصول کار روش DPPH ۵۹
۲-۴-۲-۱- ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکال DPPH ۶۰
۲-۴-۳- ارزیابی محتوای فنولی ۶۰
۲-۴-۳-۱- تعیین محتوای کلی فنولی ۶۱
۲-۴-۴- ارزیابی محتوای فلاونوییدها ۶۲
۲-۴-۴-۱ تعیین محتوای کلی فلاونوییدی ۶۳
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
۳-۱- نتایج آزمایشگاهی ۶۵
۳-۱-۱- آنالیز و شناسایی کمی و کیفی اجزای موجود در اسانس ۶۶
۳-۲- بررسی ترکیبات شناسایی شده از اسانس گیاهان ۷۸
عنوان صفحه

 

۳-۵ – نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانت عصاره گیاهان مورد بررسی ۹۷
۳-۵-۱- داده های روش DPPH ۹۷
۳-۵-۲- داده های روش فنولی ۱۰۲
۳-۵-۳- داده های روش فلاونوییدی ۱۰۳
۳-۷- نتیجه گیری ۱۰۵
۳-۷- پیشنهاداتی برای کارهای آینده ۱۰۶
۳-۸- منابع

 

 

 

 

 

 

۱۰۷

 

 

 

 

 

فهرست شکل­ها

 

 

عنوان صفحه
فصل اول- بخش اول
شکل ۱-۱-گیاه عشقه ۹
شکل ۱-۲- گیاهلیلکی ۱۲
شکل ۱-۲-۱- دستگاه تقطیر با بخار مستقیم ۲۱
شکل ۱-۲-۲- دستگاه استخراج روغن اسانسی به کمک گاز دی اکسید کربن ۲۴
فصل دوم: بخش تجربی
شکل ۲-۱- نمایی از دستگاه اسانس گیر (کلونجر) ۵۱
شکل ۲-۲- نمایی از لوله های حاوی محیط کشت مایع LB ۵۷
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
شکل ۳-۱- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغن­های­ اسانسی برگ، ساقه ومیوه گیاه عشقه ۷۵
شکل ۳-۲- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغن­های اسانسیمیوه گیاه لیلکی ۷۷
شکل ۳-۳-نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتیل استات گیاه عشقه به روش DPPH ۹۸
شکل ۳-۴- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره متانولی گیاه عشقه به روش DPPH ۹۹
شکل ۳-۵- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره استونی گیاه عشقه به روش DPPH ۱۰۰
شکل ۳-۶- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتانولی گیاه عشقه به روش DPPH ۱۰۱

 

فهرست شماها

عنوان صفحه
شمای ۱-۳-۱- مسیر بیوسنتز  مونوترپنوییدها ۳۴
شمای ۱-۳-۲- مسیر بیوسنتز سزکویی ترپن ها ۳۶
شمای ۱-۳- ۳-  مسیر سنتز  ژرانیل پیرو فسفات ۳۷

فهرست جدول­ها

عنوان صفحه
فصل اول- بخش اول
جدول ۱-۱-جنسهای مهم خانواده آرالیاسه ۵
جدول۱-۱-۲- گونه های جنس هدرا ۷
فصل اول-بخش سوم
جدول۱-۳-۱- طبقه­بندی ترپنوییدها بر اساس تعداد واحد ایزوپرنی ۳۳
فصل دوم
جدول ۲-۱- گياهان مورد بررسي ۴۹
جدول ۲-۲- مقدار و اندام گياهان مورد بررسي ۵۰
جدول ۲-۳- زمان هایبازداری آلکان های نرمال بر روی ستونHP-5 MS ۵۳
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
جدول ۳-۱-درصد اسانس و روش استخراج ۶۵
جدول ۳-۲- ترکیبات تشکیل دهنده روغن­های اسانسی برگ، ساقه و میوه گیاه  عشقه ۷۱
جدول ۳-۳- ترکیبات تشکیل دهنده روغن­های اسانسی میوه لیلکی ۷۶
جدول۳-۴- تاثیر غلظت مختلف عصاره اتانولی گیاه عشقه بررشد باکتری‌ها بهکمک روش حداقل غلظت مهار کنندگی  

 

۹۶

جدول۳-۵- فعالیت آنتی اکسیدانیاتیل استات برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH ۹۷
جدول۳-۶- فعالیت آنتی اکسیدانی متانولی برگ و میوه گیاه عشقهبا روش DPPH ۹۹
جدول۳-۷- فعالیت آنتی اکسیدانی استونی برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH ۱۰۰
جدول۳-۸- فعالیت آنتی اکسیدانی اتانولی برگ و میوه گیاهعشقهبا روش DPPH

جدول ۳-۹-درصد ترکیبات فنولی

۱۰۱

۱۰۳

جدول ۳-۱۰-درصد ترکیبات فلاونوییدی ۱۰۱
 

 

 

فهرست طیف­ها

فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
طیف ۳-۱- کروماتوگرام گازی اسانس برگ عشقه ۶۷
طیف­ ۳-۲- کروماتوگرام گازی اسانس ساقه عشقه ۶۸
طیف­ ۳-۳- کروماتوگرام گازی اسانس میوهعشقه ۶۹
طیف­ ۳-۴- کروماتوگرام گازی اسانس میوه لیلکی ۷۰
طیف ۳-۵- طیف جرمی نمونه جداسازی شده ۴,۲ نونادینال ۷۹
طیف ۳-۶- طیف جرمی استاندارد ۴,۲ نونادینال ۷۹
طیف ۳-۷- طیف جرمی نمونه جداسازی شده آلفا- پینن ۸۱
طیف ۳-۸- طیف جرمی استاندارد آلفا- پینن ۸۱
طیف ۳-۹- طیف جرمی نمونه جداسازی شده لیمونن ۸۳
طیف ۳-۱۰- طیف جرمی استاندارد لیمونن ۸۳
طیف ۳-۱۱- طیف جرمی نمونه جداسازی شده ترانس بتا فارنسن ۸۵
طیف ۳-۱۲- طیف جرمی استاندارد ترانس بتا فارنسن ۸۵
طیف ۳-۱۳- طیف جرمی نمونه جداسازی شده  تیمول ۸۷
طیف ۳-۱۴- طیف جرمی استاندارد تیمول ۸۷
طیف ۳-۱۵- طیف جرمی نمونه جداسازی شده بتا بیسابولن ۸۹
طیف ۳-۱۶- طیف جرمی استاندارد بتا بیسابولن ۸۹
طیف ۳-۱۷- طیف جرمی نمونه جداسازی شده لیینولئیک اسید ۹۱
طیف ۳-۱۸- طیف جرمی استاندارد لیینولئیک اسید ۹۱
طیف ۳-۹۲- طیف جرمی نمونه جداسازی شده پالمتیک اسید ۹۳
طیف ۳-۲۰- طیف جرمی استاندارد پالمتیک اسید ۹۳

 

 

 

 

 

مسترداک | آموزش زبان انگلیسی | اپلیکیشن | بانک اطلاعات | برنامه نویسی و طراحی وب سایت | قالب و افزونه | پایان نامه دکترا | تاریخ | تربیت بدنی | جغرافیا | حسابداری | حقوق | رشته های پزشکی | پزشکی | روانشناسی | زبان و ادبیات فارسی | علوم تربیتی | فقه و مبانی حقوق اسلامی | کشاورزی | کلام تطبیقی | مدیریت | پایان نامه کارشناسی | پایان نامه کارشناسی ارشد | تربیت بدنی | علوم انسانی | اقتصاد | تاریخ | باستان شناسی | جغرافیا | حقوق | رشته حسابداری | روانشناسی | زبان و ادبیات عربی | زبان و ادبیات فارسی | علوم اجتماعی | علوم تربیتی | علوم سیاسی | فقه و حقوق اسلامی | کتابداری و اطلاع رسانی | مدیریت | علوم پایه | زمین شناسی | زیست شناسی | شیمی | فنی و مهندسی | برق | صنایع غذایی | عمران | کامپیوتر و فناوری اطلاعات | کشاورزی | هنر و معماری | معماری | پروژه آموزشی | تحقیق و جزوات آموزشی | ترجمه مقالات ISI | طرح توجیهی | کتاب | گزارش کارآموزی | نرم افزار |

 

مراحل خرید فایل دانلودی
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0