پایان نامه کامل بررسی و مقایسه قابلیت اطمینان زنجیره لجستیک داخلی شرکت ایران خودرو
مقدمه
در طول تاريخ همواره حمل و نقل جداي از توليد بوده و بالعكس. اما در عصر جديد به واسطه گستردگي و افزايش حجم معاملات اقتصادي، حمل و نقل و توليد به يكديگر پيوند خوردهاند. ليكن اين پيوند به هيچ وجه زائيده يك تكامل گريز ناپذير تاريخي يا دارويني نبوده، بلكه اين تكامل به واسطه دركي كه انسان از ماهيت فعاليتها و اقدامات تجاري خود داشته در قالب مفهومي به نام لجستيك[۱] شكل گرفته است(عیسایی و مرکز مطالعات و پژوهشهای لجستیکی، ۱۳۹۰، ۲۲۵).
در دهههای اخیر لجستیک برای سازمانها به عنوان موضوعی اجتناب ناپذیر درآمده و در سبد هزینههای آنها، نقش تعیینکنندهای پیدا کرده است، به طوری که فعالیتهای لجستیکی میتواند تأثیر چشمگیری بر کارآیی و اثربخشی سازمان بگذارد. هدف لجستیک حداقل کردن هزینههای سازمان با ایجاد مطلوبیت زمانی و مکانی برای کالا میباشد و این هدف با کمی کنکاش در تمام روشهای لجستیکی قابل رؤیت است. روشهایی مانند لجستیک ناب[۲]، برون سپاری[۳]، لجستیک مجازی[۴]، لجستیک معکوس[۵]، مدیریت زنجیره تأمین[۶]، لجستیک یکپارچه[۷] و سایر نظریهها و روشهای لجستیکی به دنبال ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان و افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای لجستیکی به عنوان بخش مهمی از هزینههای تولید یا سازمان میباشند. این بدان معناست که توجه به لجستیک در سازمان، ضامن ادامه بقا و بیتوجهی به این بخش از سازمان موجب کاهش سهم بازار، کاهش سودآوری و زوال سازمان خواهد گردید(واترز، ۱۳۸۴، ۱).
به نظر میرسد که یکی از اولویتهای ضروری امروزی برای بسیاری از شرکتها، درک لجستیک است و در حال حاضر اغلب طرحهای با اولویت نخست دارای ویژگی لجستیکی مشخص هستند. لجستیک به عنوان فناوری کنترل جریان فیزیکی مواد و کالا و اطلاعات مربوط به آن که توسط یک شرکت ارسال، انتقال و دریافت میشود؛ ظاهراً به عنوان یک روش سازمانی به نظر میرسد که بتواند انعطافپذیری و واکنش شرکت را در برابر محیطش حفظ کند و بهبود بخشد. لجستیک به منظور حصول اهداف ایده آل خود؛ یعنی تداوم(جلوگیری از اتمام موجودی) و روانی(محدود ساختن ظرفیت) تا حدود زیادی نقش کاربردی اولیه خود را پشت سر گذاشته است که این نقش ترکیبی از حمل و نقل، بررسی و تأمین عملیات است. مفهوم زنجیره لجستیک که امروزه به عنوان«زنجيره تأمين» تلقی میشود، شرکتها را قادر میسازد که جریان را از پایین به بالاکنترل و بهینه نمایند(همان منبع، ۸۸ ).
از طرفی تمامی سازمانها خواهان اصلاح زنجيره تأمين خود هستند. آنها همواره به دنبال پیشنهادهای جدید و اصول مدیریتی بهتر هستند تا بتوانند هزینهها را کاهش داده، خدمات را بهبود بخشیده و به یک مزیت رقابتی دست یابند. اما قبل از آن که آنها به طور جدی درباره اصلاحات سخن بگویند، باید این سؤال آسان را بپرسند که چگونه میتوان عملکرد لجستیک را سنجید؟ متأسفانه پاسخ این سؤال آسان نیست. لجستیک، خدمات غیر محسوس ارائه میدهد وکیفیت آن تا حد زیادی بستگی به ارزیابی ذهنی(نظری) دارد. ما از مشتریان درباره کیفیت خدمات سؤال میکنیم و پاسخهای آنها نشان میدهد که آیا سازمان به اهداف خود دست یافته یا خیر. البته، چند ویژگی قابل سنجش وجود دارد، لذا ما سه روش برای قضاوت درباره خدمات لجستیک داریم:
- دیدگاههای ذهنی مشتریان و دیگران؛
- معیارهای قابل اندازهگیری(کمیتپذیر) از قبیل: خدمات ارائه شده برحسب تن یا مشتریان مورد مراجعه؛
- مقایسه با عملکرد گذشته و غیره(همان منبع، ۱۹۵ و ۱۹۶).
مدیران ازریابی عملکرد باید به صورت مستمر در فکر الگوبرداری زنجیره باشند تا از نتایج بدست آمده، عملکرد داخلی زنجیره را با دیگر عملکردهای بدست آمده مقایسه نمایند(غضنفری و فتح اله، ۱۳۸۹، ۲۸۷ و ۲۸۸).
[۱] – Logistic
[۲] – Lean Logistics
[۳] – Outsourcing
[۴]- Virtual Logistics
[۵] – Virtual Logistics
[۶] – Supply Chain Management(SCM)
[۷] – Integrated Logistics

دیدگاهی بنویسید